Analytiikkaohjelmisto Matomo

Matomo (entinen Piwik) on avoimen lähdekoodin analytiikkaohjelmisto, jolla voidaan tuottaa sivustoanalytiikkaa. Avoimen lähdekoodin softana Matomo on ladattavissa ja asennettavissa omalle palvelimelle toisin kuin esimerkiksi tämän kilpailija Google Analytics. Etuna on siis analysoitavan datan käsittely omalla palvelimella ja tätä kautta vähemmän potentiaalisia tietoturvauhkia datan pysyessä omassa verkossa koko ajan (GDPR!). Matomo on kuitenkin perinteisestä sivustoanalytiikkaohjelmasta poiketen myös hyvin muokattava ja toimii pienin muokkauksin SaaS-pohjaisten selaimessa pyörivien ohjelmistojen analytiikkatyökaluna.

Matomoon voidaan asentaa lisäosia ja erityisesti tämän Tag Manager tulee kyseeseen, kun halutaan seurata muutakin kuin sivustopäivityksiä ja käyntejä. Esimerkkinä Moodle, jossa käytännössä jokainen kurssi ja aktiviteetti rakentuu sivustona pyynnöstä. Kuitenkin näillä kutsutuilla sivuilla tapahtuu koko ajan; kirjoitetaan tekstiä tehtäviin, täytetään lomakkeita, selataan wiki-aktiviteettia ym. mitä sivustoanalytiikalla ei voida seurata. Tag Manager astuu tässä kuvioihin. Kun Moodlen loki, Matomon perusasennus ja GA toteavat vain sivun olleen ladattu ja katseltu jonkin aikaa kunnes seuraava sivupyyntö tehdään ja generoidaan, voidaan Tag Managerilla seurata näillä sivuilla ns. liipaisimia (trigger), joihin voidaan määritellä seurattavaksi esimerkiksi hiiren liikkeet, erilaiset elementit sivulla (kuten napit editorissa, piilota/näytä lohkot) jne. Määritetään seurattavaksi siis sivustotapahtumia.

Tag Managerin toimintaperiaate vastaa sivustoanalytiikkaa. Sivustoanalytiikkasovellus seuraa omaa tagiaan, joka määritellään (yleensä dynaamisen) sivun headeriin tai bodyyn. Kun sivustopyyntö tulee, joku vaikka syöttää osoiterivilleen www.testi.fi rakentuu palvelimella osista kutsuttu sivusto. Tämä testisivusto rakentukoon seuraavassa esimerkissä, vaikka osista runko, header, body ja sisältö. Kun sivu on valmis, tämä luetaan selaimessa ja tällöin headerissa oleva tagi välittää tiedon tästä sivustoanalytiikkaohjelmistolle.

Poistuessa sivulta tagi lopettaa tiedon välittämisen ja saadaan näin pääteltyä, että henkilö x tuli testisivustolle aikaan y ja lähti toiselle sivulle z kuluttua. Näin siis sivustoanalytiikka pähkinänkuoressa toimii. Tag Managerin tapauksessa syötetään myös johonkin sivun elementtiin oma tagi, mutta tämä kutsuukin JavaScriptin turvin funktiota, jonka tarkoituksena on kuunnella tiettyjä tapahtumia selaimessa. Toinen asia onkin tyystin mitä tämä ns. listener-toiminto kuuntelee!

Lopuksi totean, että Matomon virittäminen Moodlen kaltaiseen oppimisalustaan voisi olla hyväkin idea, jos valjastaa käyttöönsä Tag Managerin ja tämän liipaisimet tarkemman analytiikan saamiseksi. Ilman Tag Manageria Matomo ei erityisemmin loista oppimisalustan analytiikassa, sillä Moodlen oma loki ja lisäosat tarjoavat samat tilastot lähtökohtaisesti, mutta ilman Matomon vaatimuksia raudalta ja virittelyltä. Palaillaan mahdollisesti vielä asiaan lähitulevaisuudessa!

-Matias

 

Lähteet:

Matomo. 2019. Matomo Analytics - Powerful Web Analytics & Conversion Optimization. Verkkosivu. Viitattu 05.06.2019: https://matomo.org/why-matomo/